Σάββατο, Απρίλιος 20, 2024

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021

Ματίνα Βαρλάμου

Συνεχίζω σήμερα παρουσιάζοντας το 25ο αφιέρωμα στην ΒΑΡΛΑΜΟΥ ΜΑΤΙΝΑ,
μέλος του Συλλόγου "Ο Απελλής" και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του.

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
Ιστορικός - Κριτικός Τέχνης

Η Βαρλάμου Ματίνα γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, αλλά κατάγεται από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας. Είναι απόφοιτος της σχολής ΒΑΚΑΛΟ και έχει κρατικό πτυχίο εργοδηγού Διακοσμήτριας – Διαφημίστριας.

Διετέλεσε τέσσερα χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Γαλατσίου, καθώς και μέλος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου της ιδιαίτερης πατρίδας της. Είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος «Ο ΑΠΕΛΛΗΣ» και διετέλεσε Γ. Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του από το 2004 μέχρι το 2018. Από τα 2020 και εξής είναι μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου.

Πηγή έμπνευσης της παραστατικής ζωγραφικής της είναι η Ελλάδα, αλλά έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην πατρίδα του συζύγου της το Μεσολόγγι. Το 2002 ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου συμπεριέλαβε στις γιορτές της Εξόδου ατομική έκθεσή της και την τίμησε με το αργυρό μετάλλιο της πόλης. Έχει στο ενεργητικό της δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Αθήνα και την περιφέρεια. Έχει λάβει μέρος σε όλες τις ομαδικές εκθέσεις του Συλλόγου "Ο ΑΠΕΛΛΗΣ", καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις άλλων φορέων.

Το 2006 διακρίθηκε με Έπαινο από τον Φιλολογικό Σύλλογο "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ" και το 2008 με Βραβείο από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την Ποίηση και αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο του Γαλατσίου, καθώς και σε τοπικό περιοδικό της πατρίδας της. Έργα της υπάρχουν σε Δημαρχεία και ιδιωτικές συλλογές.

 Το βιογραφικό της δημιουργού επιμελήθηκε και παρουσιάζει η ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου "Ο ΑΠΕΛΛΗΣ".

 

Κριτική αναφορά στο έργο της: Οι έντονες παραστατικές σχηματοποιημένες οντότητες που επεξεργάζεται η δημιουργός Ματίνα Βαρλάμου ενέχουν παρεμβάσεις καθαρότητας που ενδυναμώνονται από συγκεκριμένη χρωματική και σχεδιαστική υφή. Παράλληλα αναδεικνύουν με ευδιάκριτη σαφήνεια το αιτιατό αποτέλεσμα που υπάρχει ανάμεσα στην σχέση της φύσης και της αντίδρασης προς αυτή. Επιβάλλουν την γραμμή της απτής διάστασης σε συνδυασμό με την ιδιότυπη πρακτική που με εκτενή τρόπο αναπτύσσει επισημάνσεις με πλαστικότητα.

 

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021