Πέμπτη, Απρίλιος 25, 2024

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021

Ελευθερία Τζιάλλα-Μάντζιου

Συνεχίζω σήμερα παρουσιάζοντας το 29ο αφιέρωμα
στην ΤΖΙΑΛΛΑ - ΜΑΝΤΖΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Συλλόγου "Ο Απελλής"

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
Ιστορικός - Κριτικός Τέχνης

Η Ελευθερία Τζιάλλα-Μάντζιου γεννήθηκε και κατοικεί στα Ιωάννινα, αλλά διαμένει πολύ συχνά στην Αθήνα. Ζωγράφος, Ποιήτρια, Συγγραφέας, Επί Τιμή Σχολική Σύμβουλος. Κατέχει με επαγγελματική επάρκεια την αγγλική γλώσσα. Συνέγραψε τριάντα επτά (37) βιβλία για κάθε ηλικία.

Φιλοτέχνησε όλα τα βιβλία της, δημιούργησε αφίσες, δημοσίευσε και παρουσίασε πλήθος άρθρων, διαλέξεων και επί δέκα χρόνια παρουσίασε εκπομπές στο κρατικό ραδιόφωνο. Δημιούργησε χίλιους εβδομήντα πίνακες ζωγραφικής. Παρουσίασε δέκα πέντε (15) ατομικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Έλαβε μέρος σε πενήντα πέντε (55) ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1999 ίδρυσε το Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Κέντρο Δημιουργών Γυναικών με έδρα την Αθήνα. Το Σεπτέμβριο του 2016 ίδρυσε την ιδιωτική της ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ και ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ στα Ιωάννινα. Την οργάνωση επιμελήθηκε το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, η ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ και ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ και το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του Δήμου Ιωαννιτών.

Για το έργο της τιμήθηκε πολλές φορές με βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από ανώτερα πνευματικά ιδρύματα. Για το συνολικό έργο της, στις 8 Μαρτίου 2007, ημέρα της γυναίκας, τιμήθηκε με το "ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ "Ο ΑΠΕΛΛΗΣ" στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και το 2010 με το "ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ Α’ ΤΑΞΕΩΣ" από την ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ για το συγγραφικό της έργο. Το Δεκέμβριο του 2019 τιμήθηκε με το Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ποίησης για το βιβλίο "ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ". Το βιβλίο αναρτήθηκε στην Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Παιδείας σε ηλεκτρονική μορφή και προσφέρεται Δωρεάν για τα παιδιά όλου του κόσμου. Πολλά έργα της, εικαστικά και βιβλία, βρίσκονται σε κρατικές και ιδιωτικές πινακοθήκες και βιβλιοθήκες της χώρας. Επίσης τα ιστορικά βιβλία της και το εικαστικό της έργο "Η Γυναίκα της Πίνδου του ’40", βρίσκονται στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Καλπακίου Ιωαννίνων. Είναι μέλος του Συλλόγου "Ο ΑΠΕΛΛΗΣ" από το 1997 και Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του από το 2002.

 Το βιογραφικό της δημιουργού επιμελήθηκε και παρουσιάζει η ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου "Ο ΑΠΕΛΛΗΣ".

 

Κριτική αναφορά στο έργο της: Η αισθαντική πραγματικότητα μέσα από την εικαστική πρόκληση και την πρόσβαση στην επεξεργασία κυριαρχεί και μεταλαμπαδεύεται στην τέχνη της δημιουργού Ελευθερίας Τζιάλλα – Μάντζιου. Με σχετικότητα απέναντι στην πρόθεση επεμβαίνει σταδιακά και μεθοδικά τείνοντας τις συλλήψεις της σε μία σύνθεση περιδιάβασης με διαφοροποιημένη ταυτότητα και πολυδιάστατη αναμενόμενη συνέχεια.
 
Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021