Σάββατο, Απρίλιος 20, 2024

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020

Γιώργος Μπαρτζιώκας

Συνεχίζω σήμερα παρουσιάζοντας το πέμπτο αφιέρωμα στον Γιώργο Μπαρτζιώκα
Πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου "Ο Απελλής"

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
Ιστορικός - Κριτικός Τέχνης

 

Ο Γιώργος Μπαρτζιώκας ζει στην Αθήνα από το 1980. Σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία και Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αντικείμενο του μεταπτυχιακού του τίτλου στην Ψυχολογία ήταν <<Η Ψυχολογία της Τέχνης και οι άνθρωποι της Τέχνης>>.

Ξεκίνησε να ζωγραφίζει από μικρή ηλικία (16 ετών) ζωγραφίζοντας σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις. Κατά τον χρόνο της φοιτήσεώς του μαθήτευσε και συνεργάστηκε για τέσσερα χρόνια με τον ζωγράφο και καθηγητή του Κώστα Ευρυγένη στο ατελιέ του. Ανέπτυξε τότε τις καλλιτεχνικές του δεξιότητες και μυήθηκε στις τεχνικές της Ζωγραφικής. Με τις δημιουργίες του, ελαιογραφία σε καμβά, δίνει χρώμα στην μοναξιά, στα όνειρα και στα προβλήματα της καθημερινότητας. Έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές εκθέσεις στον Βόλο (1982), στην Καβάλα (1985), στην Λάρισα (1987), στην Αθήνα (2018) στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Π. Φαλήρου (ΦΛΟΙΣΒΟΣ), συμπληρώνοντας τριάντα πέντε (35) χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας, με τίτλο <<Η Ελλάδα που ΔΕΝ με πληγώνει>>.

Το 2019 σε συνεργασία με την ζωγράφο Μαίρη Πύρρου παρουσίασε στον Βόλο, ιδιαίτερη πατρίδα του, στον εκθεσιακό χώρο Τσικρίκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, περισσότερες ελαιογραφίες με το ίδιο θέμα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις του Συλλόγου "Ο ΑΠΕΛΛΗΣ" και σε άλλες.

Κριτική αναφορά στο έργο του: Στην εικαστική εργασία του Γιώργου Μπαρτζιώκα η αφετηρία του συμβολισμού προχωρά σε εκφραστικούς συνδυασμούς με παραστατικές κωδικοποιημένες σχηματοποιήσεις που κατευθύνουν μακριά από τον ιδιότυπο ρεαλισμό. Οι αφαιρετικές προεκτάσεις του ενέχουν ένα πεδίο απολήξεων με επεξεργασίες διακοσμητικής υφής και τονισμούς με σημειολογική θέση και θέαση.

 

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020