Τετάρτη, Απρίλιος 24, 2024

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020

Δέσποινα Κιουγλού

Συνεχίζω σήμερα παρουσιάζοντας το ένατο αφιέρωμα στην ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΙΟΥΓΛΟΥ,
μέλος του Συλλόγου "Ο Απελλής"

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
Ιστορικός - Κριτικός Τέχνης

 

e-koutsi.jpg

Η Δέσποινα Κιουγλού γεννήθηκε και ζει μόνιμα στην Ορεστιάδα Έβρου. Η αγάπη της για την Ζωγραφική γεννήθηκε πριν από τριάντα πέντε χρόνια. Από τότε μπήκε στην καθημερινότητά της και έγινε γι’ αυτήν τρόπος ζωής.

Παρακολούθησε μαθήματα Σχεδίου και Ζωγραφικής στην σχολή ABC de Paris. Μαθήτευσε κοντά στον Βούλγαρο καθηγητή Καλών Τεχνών Mintsio Panagiotov για ένα χρόνο και σε άλλους δασκάλους. Πειραματίστηκε όλα αυτά τα χρόνια με καινούριες τεχνικές και μέσα. Δούλεψε ως δασκάλα στο Τμήμα Εικαστικών του Δήμου Ορεστιάδας για δέκα πέντε χρόνια.

Επίσης συνεργάστηκε για πάνω από πέντε χρόνια με τοπικούς φορείς, (ΝΕΛΕ-ΚΕΕ- Κέντρο Ψυχικής Υγείας – τοπικούς Συλλόγους της περιοχής), διοργανώνοντας σεμινάρια πενήντα έως εκατό ωρών. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, διατηρεί το δικό της Εργαστήρι Ζωγραφικής με πολλούς μαθητές.

΄Εχει στο ενεργητικό της εννέα (9) ατομικές εκθέσεις, στην Κεφαλλονιά, Μεσημβρία Βουλγαρίας - Art Gallery, Ορεστιάδα, Μύκονο- Δημοτική Πινακοθήκη, Σύρο, Πάρο, Άνω Σύρο, Νάξο – Μονή Ουρσουλινών και Ορεστιάδα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις του Συλλόγου "Ο ΑΠΕΛΛΗΣ", επίσης στην Κομοτινή, Νάξο, Κρήτη – Άγιος Νικόλαος, Αθήνα, Πάρο, στο Λονδίνο – Regent’s Park Ολυμπιακοί αγώνες 2012 και σε πολλές άλλες. ΄Εργα της εκτίθενται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κριτική αναφορά στο έργο της: Η Δέσποινα Κιουγλού περνά αυθόρμητα από την αρχέγονη παραστατική αφετηρία σε εκφραστικούς συνδυασμούς που αφορούν την φύση και το περιβάλλον. Με κωδικοποιημένη σχηματοποίηση και διαύγεια ταυτίζει κυρίαρχα ένα ιδιότυπο ρεαλιστικό προσανατολισμό που καταλήγει σε αφαιρετικές προεκτάσεις και απολήξεις. Μέσα από την ανατομική μελέτη η γραφική επεξεργασία της ενέχει την διακοσμητική υφή.

 

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020