Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020

Άρης Αποστολίκας

Συνεχίζω σήμερα παρουσιάζοντας το ενδέκατο (11ο) αφιέρωμα στον ΑΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ,
μέλος του Συλλόγου "Ο Απελλής"

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
Ιστορικός - Κριτικός Τέχνης

 

Ο Άρης Αποστολίκας γεννήθηκε το 1986 στην Καρδίτσα και έζησε εκεί έως την ηλικία των 22 ετών. Από το 2008 κατοικεί στην Αθήνα και υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία. Στην Τέχνη τον μύησε από τα μικρά του χρόνια ο παππούς του Αποστολίκας Δημήτριος, λαϊκός καλλλιτέχνης με ιδιαίτερη κλίση στην ξυλογλυπτική. Από τα δεκατρία του χρόνια και για μία τριετία πήρε μαθήματα Βυζαντινής Αγιογραφίας από την αγιογράφο Νίκη Λαζινού στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Καρδίτσας, καθώς και από τον αγιογράφο Ηρακλή Βακουφτσή.

Είναι αυτοδίδακτος Ζωγράφος, καίτοι έχει πάρει μερικά μαθήματα Ζωγραφικής από την Ζωγράφο Μάρθα Μακρή. Ζωγραφίζει με λάδι αλλά και με ακρυλικά σε μουσαμά, αυγοτέμπερα για την Αγιογραφία, ανακυκλώσιμα υλικά χρησιμοποιεί για τα ξυλόγλυπτα. Το 2005 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση Ζωγραφικής και Αγιογραφίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας, με την συμβολή του αείμνηστου Δημάρχου Καρδίτσας Χρήστου Τέγου και του Προέδρου και εικαστικού της τοπικής Κοινότητας Χρήστου Μπάγκου.

Το 2006 στην ΕΛΔΥΚ της Κύπρου βραβεύτηκε με την Ανώτατη Τιμή ως οπλίτης, με το Δίπλωμα Ευδόκιμης Υπηρεσίας από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), για το ζωγραφικό και αγιογραφικό του έργο στην ΕΛΔΥΚ. Το 2019 σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό – Έκθεση <<Το Ελληνικό Καραβάκι>> πού πραγματοποιήθηκε στο “ΚΑΜΙΝΙ” Γαλατσίου, έλαβε το τρίτο βραβείο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, όπως στην Έκθεση Αστυνομικών το 2020, την οποία διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών (ΙΡΑ), υπό την αιγίδα του Δήμου Ηλιούπολης και της UNESCO, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης – Αττικής. Σε ομαδικές του Συλλόγου “Ο ΑΠΕΛΛΗΣ”. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργο του με τίτλο “Μην ξεχνάμε τους Μεγάλους Αγώνες” εκτίθεται στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης Αττικής.

Κριτική αναφορά στο έργο του: Η τέχνη του Άρη Αποστολίκα είναι πολυδιάστατη. Κινείται ευέλικτα στην αγιογραφική αποτύπωση, τολμά την καίρια περιδιάβαση στα εννοιολογικά και αφαιρετικά ιδανικά τοπία και προσεγγίζει περισπούδαστα την ευρηματική λεπτομέρεια της ξυλογλυπτικής αποκάλυψης. Οι ποικίλες εκφάνσεις των ευπρόσδεκτων αποδόσεων του διαθέτουν την αυτονομία της αισθαντικής ηθογραφικής λιτότητας και την διάταξη της ρυθμικότητας των διαβαθμίσεων. Η προοπτική τους συγκλίνει στην συγκρότηση της εκλεπτυσμένης τονικής παράθεσης.

 

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020