Σάββατο, Απρίλιος 27, 2024

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020

Λεόντιος Πετμεζάς

Ο Λεόντιος Πετμεζάς σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογραφία στο Ίδρυμα Μπότση. Παρακολούθησε ιστορία τέχνης και ζωγραφική στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Έχει παρουσιάσει την εικαστική εργασία του μέχρι σήμερα σε 55 ατομικές και σε 100 ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο και έχει αποκομίσει εγκωμιαστικές και επιδοκιμαστικές κριτικές από θεωρητικούς και ιστορικούς - κριτικούς τέχνης. Πίνακες του ανήκουν σε συλλογές έργων τέχνης.

Έχει γράψει βιβλία και θεατρικά έργα που ανέβηκαν στο θέατρο. Δοκίμια, μελέτες, προσεγγίσεις, αναλύσεις και διατριβές του για την εικαστική τέχνη και την σύγχρονη λογοτεχνία δημοσιεύονται συχνά σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Επιμελείται και προλογίζει εκθέσεις και εκδόσεις. Διοργανώνει φεστιβάλ, συμπόσια, συνέδρια, πολιτιστικά γεγονότα, events, happenings, performances και δράσεις σε συνεργασία με Δήμους, Περιφέρειες, Πρεσβείες, Μουσεία, Υπουργεία και κέντρα Πολιτισμού στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο. Συχνά είναι εισηγητής και ομιλητής σε πολιτιστικές συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ασχολείται με την ιστορική-θεωρητική έρευνα, εντρύφηση και καταγραφή της διαχρονικής τέχνης. Συμμετέχει σε επιτροπές λογοτεχνικών και εικαστικών διαγωνισμών. Έχει πολύχρονες και μόνιμες συνεργασίες με σημαντικούς φορείς πολιτισμού, πολιτιστικές εταιρίες και εκδοτικούς οργανισμούς. Από το 1993 είναι επιστημονικός συνεργάτης του ART STUDIO EST στην Αθήνα. Aπό το 2001 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και επιμελητής του εικαστικού Θεσμού Βόρειας Ελλάδας ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ στην Καβάλα. Από το 2010 είναι συνεργάτης και σύμβουλος τέχνης της Σύγχρονης Πινακοθήκης VILLA ΡΟΔΟΠΗ στο Αργοστόλι. Από το 2015 είναι επιστημονικός σύμβουλος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Τέχνης και Πολιτισμού και από το 2016 στην Eλληνική Ακαδημία Τέχνης και Πολιτισμού στην Αθήνα.

Έχει συνεργαστεί ως κριτικός τέχνης σε εφημερίδες και περιοδικά. Από το 2018 γράφει κριτική εικαστικών θεμάτων στην καθημερινή εφημερίδα Ο ΛΟΓΟΣ. Από το 2020 είναι μέλος στην επιτροπή έκδοσης του περιοδικού ΔΙΕΥΚΑΛΙΩΝ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ στο οποίο γράφει κριτική βιβλίου και εικαστικών. Το 2020 εκλέχτηκε πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος "Ο Απελλλής". Επί πολλά χρόνια συμβάλει δραστικά, εποικοδομητικά και γόνιμα στην εκπόνηση και την αλματώδη εξέλιξη της οντότητας του πρωτοποριακού project,της προώθησης του εκλεκτικού concept, της εξέλιξης του χώρου της πολιτιστικής διπλωματίας και της πολιτισμικής διαχείρισης. Σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης έχουν αναφερθεί στο συνολικό μέχρι σήμερα έργο του. Έχει τιμηθεί και βραβευθεί για την προσφορά του. Είναι επίτιμο μέλος σε πολιτιστικά σωματεία. Έχει βιογραφηθεί σε λεξικά και εγκυκλοπαίδειες. Αναφορές για την παρουσία του υπάρχουν στο διαδίκτυο.

 

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020