Παρασκευή, Απρίλιος 26, 2024

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020

Μπάμπης (Μπουγιάρ) Αρίζης

Συνεχίζω σήμερα παρουσιάζοντας το δέκατο τέταρτο (14ο) αφιέρωμα στον ΑΡΙΖΗ (Μπουγιάρ) ΜΠΑΜΠΗ,
μέλος του Συλλόγου "Ο Απελλής"

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
Ιστορικός - Κριτικός Τέχνης

 

Ο Αρίζης (Μπουγιάρ) Μπάμπης γεννήθηκε στα Τίρανα Αλβανίας. Σπούδασε εκεί Ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία για δύο χρόνια. Το 1993 διοργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Πινακοθήκη των Τιράνων.

Το 1994 έκανε ατομική έκθεση στην Λάρισα και έκτοτε παρέμεινε και ζει στην Ελλάδα. Από το 1998 εργάζεται πλέον ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Αθήνα. Είναι μέλος του Συλλόγου "Ο ΑΠΕΛΛΗΣ", της εταιρείας ‘’ΛΟΓΟΣ και ΤΕΧΝΗ’’ και της UNESKO Πειραιώς και Νήσων. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις του Συλλόγου "Ο ΑΠΕΛΛΗΣ" και πολλών άλλων. Το 2000 βραβεύτηκε σε Πανελλήνια έκθεση και διαγωνισμό ο οποίος διεξήχθη στο εκθεσιακό κέντρο Διεθνιστικής Αθηνών.

Το 2002 βραβεύτηκε από την UNESKO Πειραιώς και Νήσων, αλλά και σε Πανελλήνια έκθεση. Το 2001 διοργάνωσε ατομική έκθεση στον Δήμο Αθηναίων και το 2007 στην Ιταλία. Έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε πολλές διεθνείς εκθέσεις Ζωγραφικής στην Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Αμερική.

Το 2009 ενεκρίθει και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στον Διεθνή διαγωνισμό της Μπιενάλε στην Φλωρεντία. Πολλά έργα του κοσμούν ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως το Βατικανό και το Προεδρικό Μέγαρο Αθηνών. Το 2002 έλαβε ευχαριστήριο επιστολή από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, όπως "ΚΛΙΚ", "ΕΞΟΥΣΙΑ", "Η ΝΙΚΗ" και το "ΒΗΜΑ".

Κριτική αναφορά στο έργο του: Στην τέχνη του ο Μπάμπης (Μπουγιάρ) Αρίζης κινείται εμπνευσμένα ανάμεσα στην προσωπογραφική πληρότητα, τις σωματογραφικές ιδιαιτερότητες, τις τοπιογραφικές αναλύσεις, τις θαλασσογραφικές διαστάσεις, την απαράμιλλη νεκρή φύση και τα εννοιακά συμπλέγματα. Οι συλλήψεις του με γεωμετρική ολοκλήρωση προχωρούν σε ένα απόλυτα μινιμαλισμό μετάπλασης που ενδυναμώνεται με ευρύτερη λήψη αυτονομίας και ποικίλες γωνίες και οπτικές θέασης.

 

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020