Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020

Παντελής Παπαντίλης

Συνεχίζω σήμερα παρουσιάζοντας το δέκατο όγδοο (18ο) αφιέρωμα
στον ΠΑΠΑΝΤΙΛΗ ΠΑΝΤΕΛΗ, Ζωγράφο–Αγιογράφο, μέλος του Συλλόγου "Ο Απελλής"

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
Ιστορικός - Κριτικός Τέχνης

polymenakouΟ Παπαντίλης Παντελής γεννήθηκε στο Πόγραντετς της Αλβανίας. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την Ζωγραφική. Τελείωσε το καλλιτεχνικό Λύκειο "ONUFRI" στο Ελμπασάν. Αργότερα ήρθε στην Ελλάδα. Το 1996 κατόπιν εξετάσεων πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με Καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά. Ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την Αγιογραφία.

Το 2000 άνοιξε εργαστήριο Ζωγραφικής και Αγιογραφίας στην Χαλκίδα όπου και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τα περισσότερα έργα του είναι τοιχογραφίες, οι οποίες κοσμούν εκκλησίες, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως της Χαλκίδας, Αθήνας, Άνδρου, Αράχοβας, Βέροιας και της εκκλησίας "Παναγία Σουμελά" και άλλων.

Είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος "Ο ΑΠΕΛΛΗΣ" και άλλων. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις του Συλλόγου "Ο ΑΠΕΛΛΗΣ" και άλλων εικαστικών ομάδων.

 

Κριτική αναφορά στο έργο του: Στην τέχνη του Παντελή Παπαντίλη ο απόλυτος ρεαλισμός δένει με την αγιογραφική προσήλωση και την διακοσμητική ευκρίνεια. Η γραφή του εμπεριέχει καίριες νύξεις στην Αναγεννησιακή πανσπερμία με εύλογα στοιχεία παραστατικότητας και αρμονικών καταλήξεων. Οι αισθητικές παρεμβάσεις του κινητοποιούν διαβαθμίσεις ανθρωποκεντρικής έμπνευσης.

 

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020