Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021

Κατερίνα Υφαντή

Συνεχίζω σήμερα παρουσιάζοντας το 22ο αφιέρωμα
στην ΥΦΑΝΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, μέλος του Συλλόγου "Ο Απελλής"

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ
Ιστορικός - Κριτικός Τέχνης

yfanti.jpg

Η Υφαντή Κατερίνα γεννήθηκε στο Αβόρο Λιδωρικίου Φωκίδος και από την ηλικία των 12 ετών κατοικεί στην Αθήνα. Από μικρή αγάπησε την Ζωγραφική και ζωγράφιζε ως αυτοδίδακτη. Εργάστηκε επαγγελματικά στον ιδιωτικό τομέα και όταν συνταξιοδοτήθηκε παρακολούθησε για μία πενταετία μαθήματα Βυζαντινής Αγιογραφίας και πήρε Βεβαίωση αναγνώρισης από την Σχολή Ιεράς Μητροπόλεως Αγίας Τριάδος Βύρωνος.

Παράλληλα για δύο χρόνια παρακολούθησε μαθήματα Ζωγραφικής σε σεμινάρια του Δήμου Βύρωνος. Είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος "Ο ΑΠΕΛΛΗΣ" και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις του. Είναι επίσης μέλος Συλλόγων κα Εικαστικών ομάδων όπως "Π.Ε.Λ.Τ." "MEGARTGALLERY", "UNESCO" Πειραιώς και Νήσων, "ΔΙΩΝΗ", "ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ" και συνεργάζεται με πολλούς άλλους εικαστικούς ομίλους (LANASSA, Σκούμπι κ.ά.) συνεκθέτοντας σε ομαδικές εκθέσεις τους.

Το 2008 σε Πανελλήνια έκθεση εικαστικών Τεχνών του Φιλολογικού Συλλόγου "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ" βραβεύτηκε για την αγιογραφία της "Μυστικός Δείπνος". Το ίδιο έτος ο Σύλλογος Ελλήνων Λογοτεχνών απένειμε σ’ αυτήν Δίπλωμα "τιμής ένεκεν" προς επιβράβευση των εξαίρετων προσπαθειών της και επιτεύξεων. Τα θέματά της είναι εμπνευσμένα από την ελληνική φύση και την Ελλάδα. Χρησιμοποιεί κυρίως ελαιόχρωμα αλλά και ακρυλικά, για την αγιογραφία αυγοτέμπερα.

Κριτική αναφορά στο έργο της: Οι αγιογραφίες, η φύση, το οικιστικό περιβάλλον, η διακοσμητική σύλληψη, η αρχαιότητα και άλλα θέματα κυριαρχούν στις πολυδιάστατες και λεπτομερείς αποδόσεις της Κατερίνας Υφαντή. Η τεχνοτροπία που ακολουθεί με διαδικασία ταυτότητας είναι ευκρινής ως φορμαλιστικό υλικό με διαπεραστική χροιά, πλούσια διάρθρωση, ενδεικτική υπόσταση και αναμφίβολα εμπεριστατωμένη τονικότητα γραφής και απεικόνισης.

 

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021